Servicii Medicale

Centrul Oncologic Sanador oferă cea mai variată gamă de servicii medicale în domeniul oncologiei din România.

1. RADIOTERAPIE

Radioterapia este considerată a fi specialitatea medicală care a progresat cel mai mult în ultimii 15 ani.

Radioterapia este administrată în prezent la peste 50% din totalitatea bolnavilor de cancer.

Radioterapia externă este un tratament cu acțiune loco-regională, care utilizează radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase, cu efecte secundare minime asupra țesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii. Radioterapia este administrată cu ajutorul unui accelerator linear.

Tratamentul curativ țintește vindecarea bolii și reducerea riscului de recidivă prin creșterea controlului local. Radioterapia poate fi administrată ca parte a unui tratament multimodal în diverse etape:

 • Radioterapie definitivă: în cazurile unor tumori inoperabile
 • Radioterapie preoperatorie (neoadjuvantă)
 • Radioterapie postoperatorie (adjuvantă)

Acest tratament poate fi efectuat concomitent cu chimioterapia în funcție de localizarea formațiunii tumorale și a stadiului bolii.

Evoluția tehnologică a radioterapiei din ultimile decenii a determinat o îmbunătățire semnificativă a acestui tip de tratament, iar Centrul Oncologic Sanador este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație TRUE BEAM și TRUE BEAM STX, produse de Varian, lider mondial. Acestea permit efectuarea unor tratamente cu tehnici cum ar fi:

 • Radioterapie cu Intensitate Modulată (IMRT);
 • Radioterapie cu Arc Modulată Volumetric (RapidArc®);
 • Radioterapie Ghidată Imagistic (IGRT) – 4D (Respiratory Gating);
 • Radioterapie 3D conformațională;
 • Radiochirurgie stereotactică (SRS): tratamentul metastazelor cerebrale și altor tipuri de tumori rare: adenoame hipofizare, neurinom acustic, meningioame de bază de craniu;
 • Radioterapie stereotactică corporeală (SBRT): tratamentul tumorilor intra-craniene și extracraniene – tumori primare pulmonare neoperabile de stadiu incipient, metastaze pulmonare, metastaze vertebrale.

Echipamentul Varian Truebeam STx oferă posibilitatea monitorizării ritmului respirator, controlul și corectarea poziției. Tot cu ajutorul acestuia, este posibilă tehnica radiochirurgicală SRS – ceea ce conferă același rezultat ca cel obținut prin îndepărtarea chirurgicală a tumorii, prin concentrarea unei doze ridicate de radiații asupra zonei țintite.

Acceleratoarele liniare Varian TRUEBEAM oferă pacienților un tratament rapid de radioterapie, cu precizie ridicată fără compromiterea acoperirii volumului țintă tumoral, dar limitând afectarea țesuturilor sănătoase învecinate.

Achiziționarea imaginilor necesare planificării tratamentului de radioterapie se va face cu un computer tomograf Philips Brilliance Big Bore, cel mai performant CT dedicat radioterapiei. Acesta are o deschidere de 85 cm asigurând posibilitatea scanării extinsă și la pacienții supraponderali. Acest computer tomograf deține posibilitatea de scanare 4D, esențială în tumorile dependente de mișcările respiratorii (cancere toracice, cancere mamare și cancere abdominale).

Tratamentul este asigurat pacienților de către o echipă medicală formată din medici radioterapeuți, fizicieni medicali și tehnicieni de radioterapie, toți având o înaltă pregătire în domeniu.

BRAHITERAPIE HDR

Brahiterapia este un tratament de radioterapie internă, care presupune plasarea unor surse (semințe) radioactive în interiorul sau în apropierea țesutului tumoral. Semințele, care sunt de dimensiunea bobului de orez, se introduc, sub anestezie, la nivelul zonei afectate cu ajutorul unor catetere folosind ghidajul imagistic pentru o plasare de precizie. Comparativ cu radioterapia externă, brahiterapia permite aplicarea unei doze crescute de radiații asupra unei zone a corpului mai limitată.

Brahiterapia este utilizată cel mai frecvent în cancerele ginecologice (cancerul de col uterin si cancerul de endometru) și cancerul de prostată. Aceasta mai poate fi aplicată în stadiile incipiente ale unor cancere sau in stadiile local avansate. Brahiterapia mai poate fi folosita și în alte tipuri de tumori:

 • Cancerul mamar
 • Cancerul pulmonar
 • Cancerul esofagian
 • Cancere de sfera ORL
 • Cancere rectale si anale
 • Sarcoame

2. MEDICINĂ NUCLEARĂ

Medicina nucleară este o specialitate modernă care a lansat si dezvoltat conceptul de imagistică moleculară – imagistică de metabolizare celulară. Principial, metoda de investigare propusă de medicină nucleară se bazează pe:

 • proprietatea unei molecule de a se metaboliza la nivelul unui organ/țesut/celulă
 • marcarea acestei molecule cu un izotop radioactiv
 • introducerea acestui “complex” în circuitul sangvin, acesta fiind “purtat” către organul-țintă afectat

Departamentul de Medicină Nucleară al Centrului Oncologic Sanador funcționează după recomandările și ghidul procedurilor Societății Europene de Medicină Nucleară, iar tehnologia SPECT CT are la bază utilizarea unui echipament de ultimă generație, aparat Siemens Symbia Intevo Bold. Tehnologia SPECT CT este deosebit de utilă în:
– efectuarea unei scintigrafii clasice pentru identificarea zonelor cu metabolizare celulară modificată
– efectuarea unei tomografii de emisie (SPECT) pe zonele indicate de scintigrafie
– construirea unei imagini 3D de metabolism celular a zonei vizate, cu imagini proiectate pe axele anatomice
– efectuarea unei tomografii de transmisie (CT) de joasă energie pentru zona de interes metabolic, obtinerea imaginilor 3D de structură, imagini de morfologie de rezoluție ridicată
– furnizează imagini 3D de metabolism împreună cu imagini 3D de structură anatomică (CT)
– ridica probabilitatea de acuratețe a diagnosticului cu procente semnificative față de celelalte investigații imagistice

Cu ajutorul investigațiilor specifice, medicii pot identifica anomalii încă din stadiu incipient, aspect esențial în depistarea precoce a unor afecțiuni grave, precum cele din sfera oncologică, endocrinologică, neurologică, și nu numai. În prezent, medicina nucleară este utilizată împreună cu tehnicile imagistice clasice (RMN, CT, ecografie), având un rol indispensabil în obținerea unui diagnostic precis, alegerea planului optim de tratament indicat de medicul curant, precum și urmarirea pacientului oncologic.

Examinările efectuate în Departamentul de Medicină Nucleară al Centrului Oncologic Sanador sunt sigure, neinvazive și nedureroase. Pacientului i se administrează intravenos o substanță radiofarmaceutică (cu izotopi radioactivi), care se distribuie la nivelul unui anumit organ/țesut. La scurt timp, corpul pacientului este scanat printr-o procedura numită “scintigrafie” cu ajutorul tehnologiei SPECT-CT (single photon emission tomography) care detecteaza radiațiile, obținându-se imagini funcționale și moleculare ale țesuturilor/organelor explorate.

Scintigrafia permite punerea unui diagnostic sigur în cazul mai multor afecțiuni, prin introducerea în organism a unei substanțe radioactive – “trasor” care acționează în cazul anumitor organe prin detectarea radiațiilor emise la exteriorul corpului de echipament.

Investigația nu este dureroasă, iar substanța trasor este administrată intra-venos. Permite diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, informatiile fiind mult mai complexe decât cele rezultate în urma altor investigații imagistice. Doza de radioactivitate administrată pacientului este controlată, minimă, calculată în baza datelor personale ale pacientului, asigurându-se astfel o calitate deosebită investigației, cu afectarea minimă a stării de sănătate a pacientului.

RADIOIODOTERAPIE

Iodoterapia sau terapia cu iod radioactiv este o opțiune de tratament rezervată pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar și folicular). Aceasta se bazează pe faptul că celulele glandei tiroide sunt singurele celule ale organismului care au capacitatea de a absorbi iodul care intră în corp. Iodul prezintă izotopi radioactivi, care pot fi sintetizați, cel mai important fiind izotopul I-131. Odată administrat, intravenos sau pe cale orală, iodul radioactiv se concentrează în țesuturile tiroidiene, distrugând parțial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberată. În funcție de doza administrată și de alți factori, pacienții pot fi tratați în regim ambulator sau pot fi spitalizați pentru 2-3 zile. Medicamentul radioactiv se elimină complet în câteva zile.

Studiile medicale au demonstrat că terapia cu iod radioactiv aduce beneficii importante pacienților, scăzând rata de recidive și îmbunătățind ratele de supraviețuire. Principalul efect secundar asociat este slăbirea activității glandei tiroide, care poate fi contracarat cu ajutorul terapiei de substituție cu hormoni tiroidieni.

3. ONCOLOGIE MEDICALĂ

Oncologia este specialitatea multidisciplinară care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul cancerului. Din această perspectivă, Centrul Oncologic Sanador poate oferi pacienților o abordare integrată și multidisciplinară a diverselor aspecte legate de diagnosticul și tratamentul multimodal al tumorilor solide.

TRATAMENTELE SISTEMICE (CHIMIOTERAPIE)

Chimioterapia este tratamentul care presupune utilizarea medicamentelor citostatice pentru distrugerea celulelor canceroase. În ultimii ani, alături de chimioterapie s-au dezvoltat și alte tipuri de tratament sistemic, care se administrează fie concomitent, fie în locul chimioterapiei. Se pot menționa astfel tratamentele molecular țintite cu anticorpi monoclonali si inhibitori ai tirozin-kinazelor, tratamentele antiangiogenice, tratamentele endocrine și imunoterapia.

Medicamentele utilizate în terapiile sistemice sunt administrate pacientului pe cale intravenoasă sau orală, acestea ajungând în țesutul tumoral prin intermediul vaselor de sânge. Odată ajunse la nivel tisular, în funcție de gradul extensiei tumorale, medicamentele cu acțiune antineoplazică pot induce fie o blocare a dezvoltării tumorale, fie chiar eliminarea completă a celulelor tumorale din organism.

În funcție de tipul de cancer și de stadiul acestuia, chimioterapia poate fi folosită în mai multe scopuri:

 • Neoadjuvant – înaintea aplicării altor tratamente definitive (chimioterapie, radioterapie);
 • Adjuvant – pentru eradicarea celulelor canceroase după aplicarea tratamentului chirurgical;
 • Radiosensibilizare – concomitent cu radioterapia, pentru creșterea eficienței acesteia;
 • Paliativ – in stadiile metastatice pentru ameliorarea simptomelor provocate de boala si prelungirea supraviețuirii;
 • Curativ – al formelor avansate de boala (pentru unele forme particulare de cancer).

Imunoterapia se deosebește de chimioterapia clasică prin aceea că nu acționează direct asupra celulelor tumorale, ci stimulează celulele sistemului imunitar pentru a lupta împotriva celor canceroase. În ultimii ani, imunoterapia a marcat o adevărată revoluție în arsenalul terapeutic antineoplazic, oferind în prezent rezultate spectaculoase în situații în care cu câțiva ani în urmă nu existau resurse terapeutice eficiente.

Secția de Oncologie Medicală a Centrului Oncologic Sanador deține rezerve special amenajate pentru a asigura pacienților un confort sporit pentru administrarea tratamentelor sistemice în condiții de spitalizare continuă, cât și un spațiu special dedicat spitalizării de zi. Medici reputați atât în țară cât și în străinătate se află la dispoziția pacienților pentru a oferi tratamente conforme cu protocoalele terapeutice utilizate în prezent în Europa Și Statele Unite ale Americii.

Echipa de asistenți medicali formează un corp profesional cu înaltă calificare, instruită în a administra în condiții de maximă securitate tratamentele recomandate, asigurând totodată, monitorizarea pacientului pe întreaga durată a terapiei.

4. CHIRURGIE ONCOLOGICĂ

Chirurgia oncologica reprezintă principala metodă de tratament pentru pacienții care prezintă tumori maligne solide cu evoluție locală, fără metastaze la distanță. Prin intermediul intervenției chirurgicale medicul îndepărtează în întregime țesutul tumoral și curăță teritoriul limfo-ganglionar corespunzător, împiedicând astfel răspândirea celulelor canceroase în organism. În Secția de Chirurgie Oncologică a centrului nostru se abordează întreaga gamă de intervenții aplicabile în tratamentul diverselor tipuri de tumori maligne.

Operațiile sunt efectuate de echipe complexe de specialiști, cu expertiză internațională în domeniu, care pun accentul pe utilizarea tehnicilor minim-invazive, cu durată minimă și recuperare postoperatorie cât mai rapidă a pacientului.

5. IMAGISTICA MEDICALĂ

Departamentul de Imagistică Medicală oferă servicii de înaltă performanță în diagnosticarea afecțiunilor oncologice, indiferent de complexitatea acestora. În cadrul departamentului pacienții beneficiază, într-un singur loc, de toate tipurile de investigații imagistice necesare:

 • Rezonanță Magnetică (RMN)
 • Tomografie Computerizată (CT) – Scanner CT de simulare Big_Bore cu gating respirator (unic în România) care permite o simulare CT pentru pacienții care urmează să efectueze radioterapie (inclusiv cu managementul respirației) sau procedurilor de brahiterapie
 • Scintigrafie
 • Ecografie
 • Radiografie
 • Mamografie
 • Angiografie cerebrală

Examinările sunt efectuate cu ajutorul celor mai moderne echipamente disponibile în acest moment, oferind o evaluare complexă a structurilor corpului, prin imagini detaliate, de o calitate superioară. Rezultatele sunt interpretate rapid și cu precizie de către experți calificați, care lucrează îndeaproape cu medicul curant în vederea realizării planului de tratament.

Investigațiile imagistice se efectuează în baza unei programări la call center sau online, aici.

6. TERAPII SUPORT

Terapiile suport fac parte, alături de tratamentele medicale oncologice (chimioterapia, radioterapia, chirurgia, etc.), din strategia terapeutică integrată a cancerului, având rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și de a minimiza efectele secundare de durată asupra organismului și a stării de spirit. La Centrul Oncologic Sanador pacienții beneficiază de: terapia durerii, onco-nutriție și consiliere psihologică.

ONCO – NUTRITIE

Mai mult de jumătate dintre pacienții bolnavi de cancer se confruntă cu pierderi în greutate și deficiente nutriționale, ca urmare a reacțiilor adverse determinate de tratament. Medicii noștri pun un accent deosebit pe rolul nutriției pentru menținerea unui sistem imunitar cât mai puternic și oferă pacienților recomandări pentru o alimentație cât mai sănătoasă, personalizată în funcție de necesitățile individuale.

CONSILIERE PSIHOLOGICĂ

Starea emoțională a pacientului are o influență majoră în evoluția bolii oncologice și poate face diferența între abandonarea luptei sau menținerea și câștigarea ei. Deseori, pacienții diagnosticați cu cancer experimentează stări profund negative, precum depresia, nevoia de izolare, stresul, anxietatea, alterarea imaginii de sine. Prin intermediul ședințelor de consiliere, psihologii noștri oferă atât pacienților, cât și familiilor acestora, suport și strategii personalizate pentru gestionarea emoțiilor disfuncționale, menținerea optimismului și a controlului asupra stilului de viață.

7. AMBULATOR

Centrul Oncologic Sanador dispunde de ambulator integrat cu 10 cabinete medicale pentru consultații în toate specialitătile medicale de interes pentru pacientul oncologic (oncologie medicală, radioterapie, brahiterapie, medicină nucleară, terapie izotopică, obstetrică-ginecologie, ecografie, ORL) precum și sală destinată recoltării de analize medicale de laborator. Toate cabinetele medicale au dotări medicale care garantează performanța și calitatea actului medical.

Centrul Oncologic Sanador deține linie de gardă permanentă pentru oncologie medicală, impreuna cu cele 18 linii permanente de gardă existente deja și serviciu de medicină de urgență, mulțumită departamentului de primiri-urgențe 24/24H, dotat cu flotă proprie de ambulanțe.