Ştiri

Dr. Daniel Dănilă, oncolog extrem de apreciat în întreaga lume,
acordă consultaţii în cadrul Sanador în data de 01 august 2019

În data de 01 august 2019, unul dintre cei mai reputați oncologi din lume, Dr. Daniel Dănilă de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York, va acorda consultații de oncologie în cadrul Sanador.

Dr. Daniel Dănilă acordă consultații pacienților cu cancere cu localizare genito-urinară. Tratamentele sunt individualizate și includ agenți hormonali, chimioterapeutici și biologici noi, împreună cu metode avansate de diagnostic pentru a se asigura că pacienții primesc cel mai eficient tratament și au cel mai bun rezultat posibil.

Dr. Daniel Dănilă este autorul a numeroase studii publicate în Cell, PNAS, JCO, Lancet, Clin Cancer Research și membru al consiliilor editoriale al mai multor reviste de specialitate. A fost premiat de către ASCO, AACR și Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii pentru studii privind rolul celulelor tumorale circulante ca biomarkeri la pacienții cu cancer.

În prezent studiază efectele tratamentelor biologice noi pentru pacienții cu cancer de prostată în diferite stadii de diagnostic și tratament, la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York.

Pentru informații suplimentare și programări, apelează 021 9699, Call Center disponibil NON STOP.

Importanța suportului familial
pe parcursul tratamentelor oncologice

De-a lungul vieții, oamenii se confruntă cu evenimente care pot fi interpretate ca fiind negative, traumatice, iar diagnosticul oncologic este unul dintre acestea. Important nu este evenimentul în sine, ci semnificația care i se acordă.

O afecțiune medicală, inițial strict localizată, dar cu un potențial de generalizare foarte mare, are drept consecință psihică imediată stări de neliniște, de tensiune, de alertă. Factorul traumatic nu este unul exterior, ci vine din interiorul corpului.

Persoana afectată de cancer se teme de necunoscut, începe să se gândească la viitorul pe care-l va avea. Deseori apare modificarea imaginii corporale, în urma amputărilor chirurgicale, chimioterapiei, radioterapiei. Pacientul trebuie să simtă că își poate exprima liber gândurile, emoțiile, că poate să dea glas senzațiilor care sunt adesea reprimate, să facă planuri de viitor, să dea un sens experienței bolii. Maladia oncologică poate fi, uneori, o oportunitate de dezvoltare personală.

Reacția la boală este determinată de interacțiunea dintre diverși factori, în special de impactul pe care îl are aceasta asupra personalității și mecanismelor de apărare ale pacienților.

Natura și intensitatea unor astfel de reacții trebuie puse în legătură cu prezența deteriorării somatice și cu durerea determinată de boală în sine. Incertitudinea și teama de diagnostic, internarea în spital, prezența aparaturii sofisticate, așteptarea intervenției terapeutice reprezintă o continuă sursă de stres. Fiecare persoană, în fața unui astfel de eveniment, răspunde în felul său. Dacă această experiență poate duce la stări de disconfort accentuat, de asemenea se poate ajunge și la o reevaluare pozitivă a valorilor personale, consolidându-se legăturile emoționale și, în mod aparent paradoxal, poate conduce la o reală îmbunătățire a calității vieții.
O boală gravă, cum este cancerul, activează la pacient necesitatea prezenței cuiva, a îngrijirii prin contact, a dialogului cu cineva. Pacienții spun că le-ar plăcea să poată vorbi despre încercările prin care trec de-a lungul bolii și despre tratamente cu persoane care ”să-i înțeleagă”.

Situația generată de afecțiunea oncologică presupune o serie de crize consecutive care pun la încercare permanent capacitățile de adaptare ale persoanei bolnave și, de asemenea, pe cele ale familiei. Este vorba de crizele asociate primelor simptome, comunicării diagnosticului, tratamentelor, întoarcerii acasă, recăderii și fazei terminale.
Astfel, familia ocupă un rol foarte important în procesul de vindecare al pacientului oncologic, aceasta putând deveni un adevărat partener în îngrijire. Pentru ca familia să reprezinte o resursă pentru pacient, trebuie să existe coeziune, membrii ei să se sprijine unii pe alții, să funcționeze echilibrat din punct de vedere psihologic, să permită exprimarea emoțiilor și să se susțină emoțional. Importantă este și flexibilitatea / adaptabilitatea familiei, care să facă posibilă modificarea dinamicii în urma pierderilor și a dificultăților. Trebuie să aibă capacitatea de a renunța la vechile roluri și comportamente și de a adopta altele, potrivite pentru noua situație.
Comportamentele și atitudinile membrilor familiei influențează puternic capacitățile de adaptare ale pacientului bolnav.
De asemenea, îngrijirea unei persoane apropiate, cu diagnostic oncologic, presupune dezvoltarea următoarelor competențe: observarea și interpretarea oricărei schimbări; luarea și punerea în practică a deciziilor; adaptarea îngrijirii; evaluarea, căutarea și utilizarea diverselor resurse; manipularea fizică a pacientului; implicarea pacientului în îngrijire și interacțiunea cu personalul medical.

”A fi aproape înseamnă să te gândești la celălalt trăind cu el atât momentele de bucurie cât și cele de mare tristețe, să rămâi acolo, de partea lui” *

Informațiile sunt oferite de psihologul clinician Aida Popescu, specialist Centrul Oncologic Sanador.

*Sevaux, M.A., (2006). Être proche, une place difficile à trouver! Revue Francophone de psycho-oncologie, 4, 230 – 233.

Scintigrafii decontate
prin CASMB

În cadrul Departamentului de Medicină Nucleară al Centrului Oncologic Sanador se pot efectua următoarele tipuri de scintigrafie, acestea fiind decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București:

 • SCINTIGRAFIE OSOASĂ LOCALIZATĂ / COMPLETĂ
 • SCINTIGRAFIE TIROIDIANĂ
 • SCINTIGRAFIE PARATIROIDIANĂ
 • SCINTIGRAFIE RENALĂ

Scintigrafia reprezintă un examen non-invaziv de medicină nucleară cu ajutorul căruia se pot diagnostica și evalua afecțiunile încă din primele stadii.

Procedura are cea mai înaltă sensibilitate în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, informațiile fiind mai complexe (morfologice și de metabolism) decât cele rezultate în urma altor investigații imagistice, precum și în monitorizarea leziunilor și evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienților oncologici.

Scintigrafia este non invazivă, nedureroasă, neproducand reacții alergice în aproape toate cazurile.

În cadrul Sanador, scintigrafia este efectuată de o echipă medicală cu experientă, cu ajutorul tehnologiei SPECT/ CT, ce are la bază utilizarea unui echipament de ultimă generație, aparatul Siemens Symbia Intevo Bold. Acesta reprezintă o platformă ultra-performantă, care asigură acuratețea investigației cu o doză minimă de iradiere. Scannerul detectează radiația emisă de un organ sau țesut în urma administrării unei substanțe care este marcată cu un izotop radioactiv, complexul rezultat având o afinitate specifică pentru fiecare organ ce se dorește a fi examinat. Doza de radiații emisă este foarte mică, adaptată pacientului, iar radiotrasorul are o durată scurtă de viață.

Pentru informații suplimentare și programări, apelează 021 9699, Call Center disponibil NON STOP.

Pacienții diagnosticați cu Cancer Tiroidian au acces
la servicii moderne de Terapie Izotopică, în Sistemul Medical Privat

Pacienții diagnosticați cu patologii tiroidiene benigne sau maligne pot beneficia de servicii moderne de terapie izotopică în cadrul Centrului Oncologic Sanador – cel mai mare centru privat din România specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului. Acesta deține în exclusivitate în sectorul medical privat o secție dedicată terapiei izotopice, în cadrul căreia se efectuează tratamente cu iod radioactiv pacienților cu cancer tiroidian diferențiat, dar și pacienților cu tireotoxicoză (exces de hormoni tiroidieni).

Terapia izotopică este aplicată în cazurile de cancer tiroidian diferențiat, ca tratament curativ, după tiroidectomie, pentru distrugerea tuturor resturilor de țesut tiroidian. Studiile medicale au demonstrat că terapia cu iod radioactiv aduce beneficii vitale pacienților, prin scăderea ratei de recidivă și îmbunătățind vindecarea. Prognosticul de supraviețuire la 20 de ani după efectuarea tratamentului specific este de circa 85 – 90%.

Secția de terapie izotopică a Centrului Oncologic Sanador oferă un nivel performant de dotări și servicii medicale venite în sprijinul pacienților români afectați de neoplasm tiroidian, însă nu numai. Secția beneficiază de condiții speciale de izolare și este deservită de personal medical cu înaltă pregătire, astfel încât tratamentele să fie administrate în condiții de maximă siguranță și confort, în conformitate cu protocoalele medicale internaționale.

În cadrul Centrului Oncologic Sanador, pe întreaga durată a terapiei cu iod radioactiv, pacienții sunt internați în rezerve special amenajate, până când nivelul de radiaţii scade la limita acceptată (în conformitate cu reglementările CNCAN) și sunt atent monitorizați. Pentru o diagnosticare de precizie și o monitorizare adecvată a evoluției bolii, dispunem de un departament de medicină nucleară dotat cu aparatură de ultimă generație, ce include un sistem hibrid SPECT-CT de înaltă performanţă, care permite obţinerea unei imaginii de fuziune între o achiziţie scintigrafică 3D și una tomografică” a declarat dr. Mirela Gherghe, Medic Primar Medicină Nucleară, Doctor în Științe Medicale, Centrul Oncologic Sanador.

Bolile de tiroidă au o incidență crescută în România, numărul persoanelor afectate triplându-se în perioada 2010 – 2016 . Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Endocrinologie, cancerul tiroidian reprezintă cea mai frecventă neoplazie endocrină, incidenţa sa fiind de circa 6 – 9 cazuri la 100.000 persoane, în creştere cu aproximativ 300% în ultimii 50 de ani. Deși afectează preponderent femeile și persoanele vârstnice, în ultimii ani s-a observat o înmulțire a numărului de cazuri de cancer tiroidian în rândul copiilor. Principalii factori asociați cu creșterea riscului de dezvoltare a bolii sunt moştenirea genetică, expunerea la radiaţii, afecțiunile tiroidiene benigne netratate și dieta săracă în iod. Variantele papilară și foliculară sunt cele mai întâlnite forme de cancer tiroidian, având cea mai bună rată de vindecare dintre toate tipurile de afecțiuni oncologice, în condiţiile unui diagnostic precoce și un tratament adecvat.

Terapia cu iod radioactiv constă în administrarea pe cale orală a unei capsule de NaI, continand I-131. Terapia se bazează pe faptul că celulele glandei tiroide au capacitatea de a capta iodul administrat. Iodul radioactiv se concentrează în țesuturile tiroidiene, distrugând parțial sau total celulele tiroidiene prin radioactivitatea eliberată. Tratamentul izotopic implică o colaborare strânsă între medicul endocrinolog și specialistul în medicină nucleară, pentru stabilirea diagnosticului exact și obţinerea tuturor parametrilor clinici necesari administrării unei terapii cât mai puţin invazive şi cu rezultate maxime pentru pacient.

Centrul Oncologic Sanador asigură pacienților o gamă complexă de servicii moderne și integrate de diagnostic, tratament al cancerului și urmărire post-terapeutică, pornind de la ambulator integrat, spitalizare de zi și continuă, oncologie medicală, radioterapie, brahiterapie, medicină nucleară, SPECT CT și terapie izotopică, împreună cu cele mai performante echipamente și tehnologii medicale, aplicate de medici cu o bogată experiență în domeniu. Integrat Spitalului Clinic Sanador, noul centru oncologic dispune de bloc operator la standarde internaționale (fiecare sală de operație este dotată cu plafon cu flux laminar, având grad de asepsie 3-4, asigurând protecție împotriva infecțiilor intraspitalicești), anestezie și terapie intensivă, compartiment de primiri urgențe (24/24H) cu 18 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

Pentru informații suplimentare și programări, apelează 021 9699, Call Center disponibil NON STOP.

Tratamente cu Radioterapie
decontate prin Casa de Asigurări

În cadrul Centrului Oncologic Sanador se pot efectua tratamente cu RADIOTERAPIE, decontate prin Casa de Asigurări.

Radioterapia este utilizată în majoritatea tipurilor de cancer, ca tratament curativ, independent sau în asociere cu intervențiile chirurgicale și tratamentele oncologice sistemice.

Centrul Oncologic Sandor este dotat cu ultimul tip de tehnologie de iradiere – 2 acceleratoare liniare Varian TrueBeam și TrueBeam STX High Definition. Ambele echipamente oferă pacienților un tratament rapid de radioterapie, cu precizie ridicată și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase, reducând la minimum efectele secundare. Departamentul de Radioterapie asigură efectuarea unei game complexe de tratamente:

 • Radioterapie Ghidată Imagistic (IGRT)
 • Radiochirurgie (SRS)
 • Radioterapie cu Intensitate Modulată (IMRT)
 • Radioterapie cu Arc Modulată Volumetric (RapidArc)
 • Radioterapie stereotactică corporeală (SBRT)(în curs de implementare)
 • Radioterapie convențională (3D)
 • Radioterapie 4D cu gating respirator (în curs de implementare)

Tratamentele efectuate și decontate sunt: VMAT, IMRT si radioterapie convențională, toate ghidate imagistic.

Pentru informații suplimentare și programări, apelează 021 9699, Call Center disponibil NON STOP.

Evaluarea complexă a pacienților cu cancer
Comisia Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board)

În procesul de management al bolnavului oncologic este esențial ca pacientul să fie evaluat multidisciplinar la inițierea terapiei specifice și ori de câte ori este nevoie pentru adaptarea tratamentului la caracteristicile bolii și necesităților acestuia. În cazurile de oncologie, principala provocare o reprezintă îmbinarea optimă a unor metode de tratament, dintre opțiunile variate disponibile – chirurgie oncologică, chimioterapie convențională, terapii țintite, imunoterapie, radioterapie-brahiterapie, precum și metode de radiologie sau endoscopie intervențională, radioiodoterapie, tratament de suport.

Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite pacienților oncologici, Centrul Oncologic Sanador deține o Comisie Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board), care își propune să găsească cele mai bune soluții de diagnostic și tratament. În cadrul comisiei, medici de diferite specialități – oncologie, radioterapie, chirurgie oncologică (digestivă, urologică, ginecologică, toracică, neurochirurgie), imagistică, anatomie patologică, cu experiență în tratamentul cancerului, se reunesc săptămânal pentru evaluarea dosarelor și alcătuirea strategiilor terapeutice potrivite.

Prin colaborarea interdisciplinară a experților din domenii variate, se poate obține o imagine de ansamblu asupra fiecărui caz, ceea ce contribuie în final la obținerea celui mai bun rezultat. Practica medicală a dovedit faptul că astfel, șansele de vindecare ale pacienților sunt însemnat mai mari decât în cazul unei abordări unidisciplinare.

Pentru informații suplimentare și programări, apelează 021 9699, Call Center disponibil NON STOP.