Tehnologie Medicală

Tehnologia de radioterapie
Varian Truebeam și TrueBeam STX High Definition

Rolul radioterapiei, care se folosește la mai mult de 50% din bolnavii oncologici, este de a controla creșterea tumorii, limitând în același tip efectele adverse asupra țesuturilor sănătoase din imediata vecinătate. Utilizată ca și tratament curativ, independent sau în corelație cu intervențiile chirurgicale și tratamente sistemice oncologice, radioterapia este extrem de eficientă în eradicarea anumitor tipuri de cancer. Radioterapia utilizează iradiere cu raze X și/sau electroni de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase în cadrul unor tumori la sân, prostată, cap și gât, plămani și alte organe unde radioterapia este indicată.

Avansul tehnologic realizat în ultimele 2 decenii în radioterapie a determinat o îmbunătătire extraordinară a acestui tip de tratament prin tehnologii de tip IMRT (Intensity Modulated Radiotherapy), IGRT (Image Guided Radiotherapy), VMAT (Volumetric Arc Therapy) și SBRT (Stereotactic Body Radiotherapy), SRS (Stereotactic Radiosurgery), RPM (Real-Time Position Management), incluse în cadrul acceleratoarelor Varian Truebeam de ultimă generație disponibile în cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Tehnologia SPECT CT – (Single Photon Emission Tomography)

Tomografie cu emisie de fotoni individuali

Scintigrafia reprezintă o metodă de imagistică specifică medicinei nucleare, care permite diagnosticarea unei game complexe de afecțiuni specifice sistemului osos sau organelor, din punct de vedere structural sau funcțional. Informațiile obținute prin examinarea scintigrafică sunt mult mai complexe decât cele rezultate în urma altor investigații imagistice.

Examinările sunt sigure, neinvazive și nedureroase pentru pacient.

Echipamentul utilizat pentru efectuarea – Symbia Intevo Bold, reprezinta un scanner ultra-performant, care detectează radiația emisă de un organ sau țesut în urma administrării unei substanțe care conține un izotop radioactiv (TRASOR). Aceasta are o afinitate specifică zonei care se dorește a fi examinată.
Doză de radiații emisă este foarte mică, iar cantitatea de radioelement injectata este minimă, adaptată pacientului și cu o durată scurtă de radioactivitate.

Tehnologia pentru brahiterapie HDR
GammaMedPlus iX

Brahiterapia (radioterapie internă) se practică în general în stadiile incipiente ale cancerului sau în cazul tumorilor avansate local, fără metastaze. Poate fi aplicată în tratarea mai multor tipuri de tumori, printre care: cancerele ginecologice, cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul pulmonar, sarcoame, cancere ORL, tumori rectale. Brahiterapia este deosebit de eficientă în afecțiuni care, tratate chirurgical, lasă sechele mutilante pacientului (cancer penian, cancer labial, cancer de mucoasă bucală, cancer de canal anal).

Centrul Oncologic Sanador este dotat cu echipament pentru brahiterapie model GammaMed Plus iX, care oferă medicului cât și pacientului siguranță, precizie și flexibilitate. GammaMedplus TM iX HDR deține un soft care îmbunătăteste experiența brahiterapeutică, furnizând doza de radiații cu debit mare (HDR). GammaMedPlus TM iX reprezintă ultima generație dintr-o linie fiabilă și performantă de echipamente de afterloading.

Tehnologia de scanare
Philips CT Big Bore

Philips CT Big Bore este primul Computer Tomograf (CT) din lume specializat în radioterapie. Acest simulator CT oferă o acuratețe a scanării prin poziționarea pacientului (deschidere pană la 85 cm), performantă imagistică și optimizarea procesului.

Philips CT Big Bore include 2 tehnologii de ultimă generație care contribuie la creșterea calitătii imaginii: iDose4 și O-MAR care reduc artefactele provocate de implanturi ortopedice și cresc rezoluția spatială la doze de iradiere mici.